Calcium

Het mineraal calcium, beter bekend als kalk komt het meest voor in het menselijk lichaam. Calcium zorgt voor onderhoud en geeft stevigheid aan de botten en het gebit. Ook zorgt calcium voor een goede werking van de spieren en voor het seinen van de zenuwen. Het mineraal is dus voor veel processen van belang, voor o.a. de bloedstolling, de energievoorziening van onze lichaamscellen, de celgroei, de hormoonwisseling en het transport van andere stoffen. Hoe meer inname van calcium op jonge leeftijd, hoe langer de botten solide blijven.

De werking

Indien er gevarieerd word gegeten, is de opname van calcium in zowel de botten als de tanden optimaal. De opname wordt ook gestimuleerd door o.a. beweging, voldoende inname van

vitamine D en Alcohol reduceert de opname van calcium.

Calcium bevindt zich vooral in producten als melk en kaas, calcium komt ook voor in o.a. brood, groente, peulvruchten en aardappelen, wel in mindere mate dan melk en kaas. Andere etenswaren die calcium bevatten zijn o.a. oesters, sardines in blik, bonen, eigeel en bessen.

ADH

De benodigde hoeveelheid calcium is leeftijdsafhankelijk, mannen en vrouwen van bijvoorbeeld tussen de 19 en 50 jaar is 1 gram calcium de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

Dosering

De maximale dosis calcium die je per dag mag innemen is 2,5 gram, dit staat gelijk aan ongeveer 2 liter melk. Bij een overschrijding van de dosering brengt dit niet direct gevaar, maar het kan wel op lang termijn schade aanbrengen.

De gevolgen van te veel / te weinig Calcium inname

Een te hoog calciumgehalte in je bloednoem je ook wel hypercalciëmie, te veel calcium kan leiden tot het ontstaan van nierstenen en het verzwakt de botten. Tevens verstoort het ook de opname van andere stoffen.

De symptomen van een te hoge inname van calcium zijn:

–        Misselijkheid       –      Braken

–        Obstipatie           –      Diaree

–        Veel plassen        –      Sufheid

–        Dorst 

Een te kort aan Calcium kan leiden tot botontkalking

De symptomen van een te kort aan calcium zijn:

–        Verwardheid                    –      Spierkrampen

–        Vergeetachtigheid             –      Spierzwakte

–        Wanen                            –      Hartritmestoornissen