Chloride

Chloride, ook wel chloor genoemd draagt zijn steentje bij aan een goed balans van het vocht in je lichaam. Chloride komt voor in maagzuur, maar dan in de vorm van zoutzuur. De meeste mensen krijgen chloride binnen door de inname van keukenzout. Er zijn ook enkele producten die chloride van zichzelf bevatten, maar in de meeste gevallen krijg je het binnen door zout. Indien je in een gezonde situatie verkeerd is extra chloride overbodig.

De werking

Zoals bekend wordt Chloor met name gebruikt om water te desinfecteren. Chloride is een halogeen, een kenmerk van dit element is dat het de neiging heeft vrij te komen in een zeer reactieve vorm. Deze reactieve vorm wordt ook wel een radicaal genoemd, dit zorgt ervoor dat er chemische bindingen worden gevormd. Chloride wordt vaak ingezet tegen virussen als micro-organismen, tevens is Chloride ook goedkoop.

ADH

Aangenomen wordt dat per dag niet meer dan 1,5 g keukenzout nodig is om al in de chloride behoefte te voorzien. De Gezondheidsraad adviseert overigens niet meer dan 6 gram keukenzout per dag te gebruiken.

Dosering

Er is geen dosering, omdat onderzoek heeft aangetoond dat meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) geen schadelijke effecten aanbrengt.

De gevolgen van te veel / te weinig Chloor inname

Door overbodig gebruik van bijvoorbeeld keukenzout, houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor de bloeddruk in een rap tempo verhoogd wordt.

De symptomen van een te hoge inname van chloride zijn:

–        Last van uitslag of eczeem

–        Hoge bloeddruk

Een te kort aan Chloride komt bijna niet voor, aangezien de nieren ervoor zorgen dat chloride niet wordt uitgescheiden in geval van een tekort aan Chloride. 

De symptomen van een te kort aan chloride zijn:

–        Te kort van zuur in de maag

–        Diarree

–        Groeistoornissen

–        Vervroegd verlies van haren en tanden