Chroom

Het mineraal chroom, ook wel chromium genoemd is een chemisch element en regelt de werking van het hormoon insuline en het bloedsuikergehalte. Chroom is daarnaast ook nodig voor een vloeiend verloop van de koolhydraat- en vetstofwisseling, tevens is Chroom een onmisbaar mineraal voor het lichaam.


De werking

Chroom helpt bij de productie van HDL-cholesterol in de lever, deze cholesterolsoort heeft een positieve invloed op de gezondheid. LDL-cholesterol is weer een slechte vorm van cholesterol, HDL-cholesterol verwijderd deze soort cholesterol. Chroom stimuleert het omzetten van koolhydraten in energie, mensen met een laag bloedsuikerspiegel zijn gebaat bij extra Chroom (diabeten).

Chroom zit voornamelijk in graanproducten met een hoog zemelen- en biergistgehalte, het zit ook in volkorenbrood, vlees, vis, melk en nog veel meer producten. Het zijn dus producten die wij dagelijks nuttigen, producten met een extreem hoog Chroomgehalte zijn mosselen en paranoten.

ADH

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) die geadviseerd wordt is 25 microgram (μg) per dag voor zowel volwassen mannen als vrouwen, dit wordt voornamelijk in de Verenigde Staten geadviseerd.

Dosering

Er is niet echt een maximaal gedoseerde inname ingesteld voor chroom, omdat er maar weinig bijwerkingen werden gemeld. De gemiddelde dagelijks maximale dosis chroom is 200 microgram (μg), hoewel onderzoek heeft aangetoond dat hogere doses meer effect hebben.

De gevolgen van te weinig / te veel Chroom inname

De symptomen van een te kort aan chroom zijn:

  •      Kan diabetes veroorzaken
  •      Zenuwziekten
  •      Kan sommige hartkwalen veroorzaken
  •      Betrokken bij verhoogde cholesterol en vetgehaltes in het bloed

Er zijn niet echt symptomen waaraan je kunt merken dat iemand te veel Chroom heeft ingenomen, aangezien te veel Chroom geen schadelijke effecten hebben.