Fluor
Fluoride ook we afgekort naar Fluor is een natuurlijke mineraal, Fluor is een giftige zoutsoort. Fluor wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van tandpasta en mondwater. Fluor werkt samen met andere mineralen die zich met name in de tanden bevinden, deze zoutsoort is minder oplosbaar en zorgt daardoor voor minder tandplak. Glazuur wordt bijvoorbeeld ook minder zuurbestendig door Fluor.
Werking
Fluor heeft een verstevigende werking op het glazuur van je tanden, Fluor zorgt ervoor dat de zuren in je mond sneller oplossen. Inname van Fluor is van belang, omdat het pas effectief is indien je gelijkmatig dagelijks een kleine dosis inneemt.
ADH
De Voedingsraad in Nederland heeft geen normen voor fluoride vastgesteld, maar als we uitgaan van het Amerikaanse Institute of Medicine dan is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor fluor op 10 milligram per dag gesteld.
Indien je tweemaal per dag poetst heb je al de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen gekregen. Men raadt zwangere vrouwen om vanaf de 4de maand van de zwangerschap dagelijks minstens één fluor tabletje in te nemen. Bij gebruik van fluor geen zuivelproducten bijbrengen, omdat de werking dan afgeremd wordt.
Dosering
Dit is een dosering volgens de ‘Fluoride basisadvies’ van het Adviescollege
Preventie Mond- en Tandziekten.
0-2 jaar: éénmaal per dag 4 Zymafluor druppels.
2-5 jaar: tweemaal per dag 4 Zymafluor druppels.
5-12 jaar: in overleg met tandarts of mondhygiënist zo nodig doorgaan met tweemaal 4 Zymafluor druppels per dag.
De gevolgen van te veel / te weinig Fluor inname
Je kunt niet teveel van het goede krijgen als het om fluoride gaat, te veel fluoride is niet goed, bijvoorbeeld als iemand gedurende langere tijd veel fluoridetabletten gebruikt, kan leiden tot ‘fluorose’, waarbij de tanden bruin of vlekkerig worden
De symptomen van een te hoge inname van Fluor zijn:
– Vlekken op het tandglazuur
– Verlies van eetlust
– Verkalking van de ruggengraat
De symptomen van een te kort aan Fluor zijn:
– Tandbederf
– Kan leiden tot onvruchtbaarheid en bloedarmoede
– Tandbederf
– Osteoporose