Ijzer

IJzer is zeer belangrijk voor ons lichaam, het mineraal ijzer maakt hemoglobine aan, hemoglobine is een component van de rode bloedcellen en geeft zo ook de kleur aan deze cellen. Zo zijn rode bloedcellen weer van belang voor het vervoeren van zuurstof en is alles weer afhankelijk van andere prestaties.

Naast dit ondersteunt ijzer ook het immuunsysteem en draagt het bij aan de energievoorziening. IJzer is een mineraal dat in 2 vormen voorkomt in eten: als heemijzer en als non-heemijzer, verdere uitleg hierover is hieronder te vinden.

De werking

(Non-) Heemijzer

Heemijzer bevindt zich alleen in dierlijke producten, dit bestaat uit vlees, vis, gevogelte etc. Non-heemijzer bevindt zich is plantaardige producten zoals o.a. groente en brood. De opname van Non-heemijzer wordt gestimuleerd door bijvoorbeeld vitamine C, producten als thee, druiven, calcium en voedingsvezels remt de opname juist weer af.

ADH

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van het mineraal ijzer is leeftijds- geslachtsafhankelijk, dit is zo omdat vrouwen meer ijzer nodig hebben dan mannen in verband met de menstruatie.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer voor volwassen mannen is daardoor (22-50) vastgesteld op 11 milligram en voor volwassen vrouwen is deze vastgesteld op 15 milligram.

Dosering

De maximaal veilige dosis is 50 – 75 milligram per dag, door de Gezondheidsraad vastgesteld.

De gevolgen van te veel / te weinig IJzer inname

In geval van een te hoog ijzergehalte in het lichaam kan dit chronische vermoeidheid en beschadiging van organen als gevolg hebben.

De symptomen van een te hoge inname van ijzer zijn:

–        Bloedarmoede

–        Bleekheid

–        Vermoeidheid

–        Slapeloosheid

–        Hartkloppingen

–        Hoofdpijn

–        Een gebrekkige eetlust


In geval een te laag ijzergehalte kan dit leiden tot duizeligheid, een verslecht concentratievermogen en bloedarmoede.

De symptomen van een te kort aan ijzer zijn:

     –        Pijn aan de bovenkant van de buik           –     Pijn aan de gewrichten      –    Suikerziekte

     –        Chronische vermoeidheid                        –     Hartproblemen                 –    Erectiestoornissen