Kalium

Kalium is een mineraal, dit mineraal zorgt voor de zenuwprikkelgeleiding en het behouden van een normale bloeddruk. Verder is Kalium nodig bij het samentrekken van de spieren en voor de juist hoeveelheid energie in de spieren. Kalium verzorgt al deze gunsten samen met Chloor en Natrium.

Kalium is hierdoor een onmisbaar mineraal voor mensen. Het is essentieel voor de goede werking van alle cellen, weefsels en organen in het menselijk lichaam. Kalium komt voornamelijk voor in aardappelen, linzen, spinazie, macaroni, tomaat enz.

De werking

Kalium is bij veel lichaamsfuncties betrokken, het zorgt niet alleen voor de stofwisseling, bij de samentrekking van spieren, bij een goede geleiding van zenuwprikkels of bij het regelen van de bloeddruk. Kalium regelt de balans voor een goede vocht verhouding, ook verwijderd het afvalstoffen uit het lichaam.

ADH

In Nederland is er geen vaste aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld, in Europa is dit wel zo en is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld op 3,5 gram voor volwassenen met per dag.

Dosering

De maximale dosering Kalium per dag is 80 mmol.

De gevolgen van te veel / te weinig Kalium inname

Een overschot aan kalium kan ontstaan als de nieren niet optimaal functioneren. Een te hoog Kaliumgehalte in het lichaam kan in het ergste geval leiden tot een hartstilstand, een te hoog Kaliumgehalte wordt ook wel hyperkaliëmie genoemd.

De symptomen van een te hoge inname van Kalium zijn:

–        Cardiale aritmieën

–        Pijn op de borst

–        Spierzwakte en verlamming

Het gaat om een verstoord evenwicht tussen opname en uitscheiding. Bij een kaliumtekort worden je spieren slap en zwak (spierpijn, spierzwakte en spierkrampen) en is er kans op een verstoorde hartfunctie.

De symptomen van een te kort aan Kalium zijn:

–        Cerminderde eetlust

–        Spierzwakte of spierkrampen

–        Misselijkheid

–        Lusteloosheid, vermoeidheid

–        (soms, in ernstige gevallen) Hartritmestoornissen