Koper
Koper speelt een rol bij het vastleggen van ijzer in hemoglobine dit is de rode kleurstof in ons bloed, het zorgt dus voor het transporteren van zuurstof door ons lichaam. Koper zorgt daarentegen ook voor de pigmentatie van de huid, haar, bindweefsel- en botvorming. Koper is belangrijk voor het verzorgen van een goede weerstand en draagt ook zijn steentje bij aan de energievoorziening.
De werking
Koper is zoals de meeste mineraal een onmisbare voor het lichaam, wij hebben dit mineraal nodig om ervoor te zorgen dat ijzer opgenomen kan worden in het bloed. Alle voedingsstoffen die we nodig hebben zijn op elkaar afgestemd en hebben elkaar nodig om het werk in ons lichaam optimaal te kunnen verrichten. Koper zorgt ook voor de vorming van pigment voor haar en huid, bij de botvorming, het verwerken van vitamine C en voor de opbouw van eiwitten en enzymen.
ADH
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen (22-50) volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is vastgesteld op 1,5 – 3,5 milligram per dag.
Dosering
Door normale voeding zal een overdosis koper niet ontstaan. Door supplementen kan echter toch een teveel aan koper in het lichaam ontstaan, daarom is het maximum gesteld op 5 milligram per dag. Boven de 5 milligram per dag kan koper ernstige gevolgen hebben.
De gevolgen van te veel / te weinig Koper inname
Een overdosis van Koper kan leiden tot irritatie van de darmen. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot een lage bloeddruk en zelfs tot coma.
De symptomen van een te hoge inname van calcium zijn:
– Buikpijn – Braken
– Misselijkheid – Diaree
Een kopertekort kan een ernstig effect op de verschillende systemen van het lichaam hebben. Gebrek aan koper kan leiden tot verminderde huidpigmentatie, bloedarmoede en osteoporose (botontkalking).
De symptomen van een te kort aan Koper zijn:
– Bloedarmoede
– Oedeem
– Breekbare botten
– Prikkelbaarheid
– Verlies van het smaakzintuig
– Vroegtijdig grijs worden van haren
– Verlammingsverschijnselen